sunnuntai 16. joulukuuta 2012

16. luukku: Piparintuoksua

Tänä vuonna päätin tehdä itse piparkakkutaikinan ja yllätyin, kuinka helppoa se oli; jotenkin aina ajatellu, et se olis vaikeempaa, ku aina (me ainakin) ostetaan automaattisesti valmistaikina kaupasta. Jännitin, et tuleeks tästä taikinasta yhtä hyvää ku mihin on tottunu, mut lopputulos on mun mielestä erittäin onnistunu. Tein itse tällä ohjeella ja kaksinkertaisen määrän; lopputulos oli 131 piparia - plus ne, jotka jo eilisillan ja tän aamun aikana ehti kadota parempiin suihin :D oli tossa määrässä kyl tekemistäkin ja onneks sain lopputaikinan kanssa innokkaita apureita mukaan :)

Piparkakut

250g voita
200g sokeria
1 muna
200g siirappia
1 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1 tl neilikkaa
2 tl pomeranssia
2 tl soodaa
1/2 kg vehnäjayhoja

Kiehauta siirappi, sokeri, puolet rasvasta ja mausteet kattilassa haarukkavatkaimella sekoittaen. Nosta kattila levyltä. Lisää loppu rasva paloiteltuna ja sekoita, kunnes se sulaa. Anna seoksen jäähtyä haaleaksi. Lisää joukkoon muna ja jauho-soodaseos. Sekoita taikina tasaiseksi ja anna sen kovettua peitettynä viileässä 8-12 tuntia.




Suosittelen kaikille! :)

Ei kommentteja: