keskiviikko 20. kesäkuuta 2012

93 kysymysmerkkiä televisioruudulla


Mulla, Hennulla ja Jennalla oli tänään leffailta. Valloitettiin meidän yläkerta, heitettiin sohvapöydälle juustosarvet, karjalanpiirakat ja neljät erilaiset keksit ja pistettiin Jaco Van Dormaelin ohjaama ja käsikirjoittama Mr. Nobody pyörimään. Yksi kaveri oli suositellut kyseistä leffaa ja satuin löytämään sen R-kioskin leffapoistomyynnistä pilkkahintaan tänä keväänä. Leffakotelon muhittua parin kuukauden verran hyllyssä, oli siis vihdoin ja viimein aika tutustua kyseiseen tapaukseen.


Niin. Totta kai kyseessä oli kahden ja puolen tunnin verran tajutonta absurdiutta, järjettömyyttä, auki jätettyjä langanpätkiä ja ihan älyttömän suuria kysymysmerkkejä, jotka valloittivat ruudun hurmaavalla notkeudellaan ja monitahoisuudellaan. Kyllä siinä oli ihmettelemistä, että kuinka leffan käsikirjoittajalla oli pysynyt mikään hallinnassa, kun juoni tuntui rönsyävän joka suuntaan ja missään ei oikein tuntunut olevan mitään pointtia..

"Nemo: Probably the worst thing about being on Mars is that nothing will happen there. Time will seem stale and empty.
Man: (looking out over Mars) It doesn't look like there is much to do. I hope I brought enough Sudoku."

Mr. Nobody kertoo tarinan Nemo Nobody –nimisestä miehestä, joka 118 vuoden iässä valmistautuu maailman viimeisenä ihmisenä kuolemaan luonnollisen kuoleman. Mies palaa muistoissa takaisin lapsuuteensa ja nuoruuteensa, joissa on tuntenut kolme erilaista tyttöä. Elokuva käsittelee rinnakkaisia todellisuuksia, joissa Nemolla on kussakin todellisuudessa suhde tytöistä yhteen.


Nemo: There's no life without you.
Anna: Go slowly. I have to get used to it. I talked to you so much when you weren't there, it's strange for me to talk to you for real.


Oma leffamakuni suosii vähän kajahtaneita leffoja. Mr. Nobody olikin siis suuresti mun makuuni kaikkine omituisine yksityiskohtineen. Leffassa oli avaruudessa lenteleviä polkupyöriä, filosofista dialogia ja pohdintaa henkilön olemassa olosta, veikeää huumoria, paljon fysiikkaa ja harmaita hiuksia aiheuttavia outouksia. Onneksi leffan loppu sitten vähän selkeytti kokonaisuutta, ja oikeastaan loppuratkaisu tekikin elokuvasta ihan mahtavan paketin. Pitäisi kyllä varmaan katsoa uudestaan, niin osaisi katsoa leffaa jotenkin enemmän kokonaisuutena. Kyseessä tuntuu kyllä olevan sen sortin elokuva, että sen monista tasoista ja runsaista yksityiskohdista löytää aina jotain uutta vielä kymmenennelläkin katsomiskerralla.


"Before he was unable to make a choice because he didn't know what would happen. Now that he knows what will happen, he is unable to make a choice."


Leffan teema pyöri pitkälti valitojen ympärillä: sen, kuinka yksi valinta saattaa johtaa seuraavaan ja kuinka toisinaan ei voisi edes kuvitella, että jokin tapahtuma voisi poikia tietynlaisen lopputuloksen. Luettiin Jennan ja Hennun kanssa leffan päätteeksi dvd-kotelosta filmistä kirjoitettu artikkeli ja siinä sanottiin, että elokuva yritti havainnollistaa sitä, että eihän oikeassakaan elämässä syy- ja seuraus-suhteet ole niin selkeästi näkyvillä kuin suoraviivaisimmissa elokuvissa.



Joka tapauksessa kyseessä oli tosi hyvä leffa. Vähän tuli turhauduttua välillä, kun kohtaukset pomppivat ja järki ei meinannut pysyä perässä. Huumorilla höystettyä paketti oli kuitenkin miellyttävä seurata, enkä kyllä itse ainakaan ehtinyt edes pitkästyä. Jared Leto oli sympaattinen pääroolissa ja pidin siitä, että syvällisyyttä riitti. Vaikka se syvällisyys väliin olikin sitä lajia, ettei sitä ihan tavallisella kesälomalaisen järjellä tajunnut. :D

Kuvalähteet: 

Ei kommentteja: