sunnuntai 28. lokakuuta 2012

Kirjallisuuskerhon kokoontuminen numero 31

31. käy ihmisten ilmoilla

Me oltiin äidin kanssa eilen käymässä Helsingin kirjamessuilla. Tai ehkä ”käymässä” antaa tapahtumasta vähän virheellisen kuvan, koska hengailtiin siellä tosi asiassa lähes kahdeksan tuntia. Noiden tuntien aikana käytiin kuuntelemassa muun muassa neljä puolentunnin mittaista paneelia ja kirjallisuuskeskustelua ja bongattiin muun muassa Tarja Halonen ja Sofi Oksanen. Erityisen mielenkiintoista oli seurata keskustelua, jossa kolme dekkarikirjailijaa keskusteli siitä, mikä tekee ihmisestä rikollisen. Vaikka kyseessä ei ollutkaan mikään psykologinen analyysi, eikä asiaan ehditty puolessa tunnissa kamalan syvällisesti paneutua, niin kirjailijat esittivät tosi oivaltavia näkemyksiä rikollisista, dekkareista ja siitä, mikä ihmisiä dekkarikirjallisuudesta kiehtoo.

Erityisen hurmaava oli mielestäni Pirkko Arhipan esittämä ajatus siitä, että dekkarit kiehtoisivat ihmisiä muun muassa siitä syystä, että ne ovat aikuisten satuja. Ne käsittelevät usein hyvän ja pahan kamppailua ja lopussa yleensä hyvä voittaa pahan. Silti sama nainen esitti ajatuksen siitä, että pahuus ei kuitenkaan ole romaaneissakaan yksipiippuinen juttu, vaan uhri ei aina ole se kaikkein syyttömin ja syyllinen ei ole aina kaikkein syyllisin. Minua kiehtoi myös ajatus siitä, että todellinen syyllinen niin romaaneissa kuin oikeassakin elämässä saattaisi loppujen lopuksi olla se, jonka syytä on, että syyllisestä on tullut syyllinen: yhteiskunta, joka on pakottanut syyllisen rikokseen, sosiaaliset suhteet, kasvatus tai jokin muu vastaava tekijä.

Vaikka Arhippa onkin jo lähes 80-vuotias ja en tiennyt hänestä yhtään mitään ennen eilistä, tykästyin todella paljon hänen tapaansa esiintyä. Pidin siitä, että hän teki erittäin teräviä havaintoja ja että hänellä oli tervettä pilkettä silmäkulmassa. Pitääpi varmaan tässä lähitulevaisuudessa kaivaa jostakin kirjastojen kätköistä jokin hänen kirjoittamansa kirja. ;)


Pirkko Arhippa toisena vasemmalta katsottuna

Sofi Oksasta oli kuuntelemassa niin monta ihmistä, että me ei edes päästy
istumaan ja nähtiinkin nainen vain skriinille heijastettuna. 

Palatakseni tuohon ajatukseen, että dekkarit ovat aikuisten satuja, niin olen kuullut sanottavan saippuasarjoista samaa. Niissähän on usein jos jonkinlaista vastoinkäymistä henkilöiden onnen tiellä, mutta loppuratkaisu on silti onnellinen. Itse en niinkään ole dekkari-ihminen (mikä on ehkä vähän outoa, koska lapsena olin täysin vakuuttunut siitä, että minusta tulisi isona etsivä), mutta saippuasarjasadut uppoavat itseeni kyllä kuin kuuma veitsi jäätelöön! Toisaalta vannoutuneena fantasianystävänä perussadutkin ovat mielestäni ihania. Suomessakin alkoi tänä syksynä sellainen televisiosarja kuin Once Upon a Time, jossa sadut kietoutuvat todella lumoavalla ja nokkelalla tavalla yhteen. Huolimatta hivenen melodramaattisuuteen taipuvaisia näyttelijäsuorituksia, pidän sarjasta ja suosittelen sitä, mikäli sadut yhtään kiehtovat.

Kirjamessujen yhteydessä Helsingin messukeskuksessa oli Art Forum –tapahtuma, jossa oli esillä ihan mahdottoman paljon mielikuvitusta kiihottavia taideteoksia. Kirjoittamista rakastavana ihmisenä pyrin keräämään inspiraatiota omiin teksteihini kaikesta mahdollisesta ympärilläni ja nämäkin taideteokset antoivat ajatuksille siivet. :)




Pakko vielä mainostaa, että eilen käytiin äidin kanssa syömässä Messukeskuksen Café Balconyssa jättiläisuuniperunoita broilerikastikkeella. En ole mikään suuri perunafani, mutta tuo eilen syömäni peruna oli kyllä jonkinmoinen perunoiden kuningas kaikessa maukkaudessaan! ;D

Ei kommentteja: