keskiviikko 31. lokakuuta 2012

18 ei ole epäonnen luku edes amerikassa

18. halloween

Hyvää halloweenia, rakkaat saapastelijat! Tänään on se päivä vuodesta, jona meidän kaikkien Harry Potter -fanien tulee pukeutua mustaan ja itkeä syvään ja hartaasti James ja Lily Potterin kuolemaa ja Harryn orvoksi jäämistä. Pakollisen kyynelkanavoiden puhdistamisoperaation jälkeen voimme kuitenkin hylätä mieliemme surupuvut, kaivaa kurpitsat esiin ja kaivertaa lyhdyt laitettavaksi ovenpieliimme. Tai sitten voimme vain heittäytyä halloween-fiiliksiin, imeä itseemme vaikutteita jenkkielokuvista ja -televisiosarjoista ja haaveilla siitä, kuinka kivaa elämä olisi, jos mekin pukisimme täksi maagiseksi päiväksi talomme hämähäkinseitein ja pääkalloin, ja kaikki kulmakunnan ipanat kävisivät tunkemassa vessapaperia postilaatikoihimme, mikäli emme antaisi heille karkkia. (Toisaalta on mielenkiintoista huomata myös se tosiasia, että onhan meillä suomalaisillakin oma versiomme halloweenista pukeutumisriitteineen ja karkinkerjäämiskiertueineen - nimittäin pääsiäinen. Silloin tosin vessapaperit jäävät tunkematta postilaatikoihin...)

Koska halloween täällä Suomessa ei ole mikään iso juttu (muualla kuin Tiimarissa, joka on jo kuukauden verran pursuillut jos jonkinmoista luuranko- ja noitakrääsää), ainoa kokemukseni karkki vai kepponen -ipanasta on vuodelta porkkana. Olin itse silloin ehkä viidenvuoden ikäinen ja perheeni oli mummolassa. Ovelle ilmestyi yksinäinen, haamupukuinen lapsonen, joka tivasi "karkki vai kepponen?", eikä kukaan meistä amerikkalaisen tapakulttuuriin saloihin vihkiytymättömistä läsnäolijoista oikein ymmärtänyt, mitä kyseinen napero halusi. Näin jälkikäteen aateltuna tuo pikkuinen kummitus oli aika herttainen ilmestys - kuin väärälle mantereelle harhautunut eksynyt sielu. 

Näin vanhemmiten halloween ei ole alkanut kiehtoa kaupallisella tasolla, mutta teemajuhlat ovat aina kivoja ja se on pelkästään hauskaa, että kokoonnutaan mahdollisesti kavereiden kanssa yhteen syömään halloweenaiheisia herkkuja ja pukeudutaan teemaan sopivasti. En voi kutsua itseäni mitenkään suureksi halloween-intoilijaksi, enkä sanoisi juhlistavani sitä millään tavalla (koska en tajua, mitä sillä juhlistetaan), mutta pilke silmäkulmassa voi mielestäni aina leikkiä yhden pienen hetken ajan lasta, pistää itse askarrellut hämähäkkipinnit hiuksiin ja verenpunaista huulipunaa huuliin. ;)

Halloweenia on käsitelty monella tavoin elokuvissa ja yksi ehkä mainioimmista, halloweenin ja joulun veikeällä tavalla yhdistävä Tim Burtonin elokuva on Painajainen ennen joulua. Seuraava kappale on yksi tuon elokuvan hurmaavimmista. Tuon originaaliversion kuunneltuanne voitte sitten kuunnella tuosta nuo pari coveria. Erityisesti tuo jousilla soitettu on mielestäni upeaa kuunneltavaa! (Sama kvartetti on tehnyt paljon ihan mahdottoman hienoja covereita muistakin kappaleista! Oikeesti, nää heput on tehnyt coverin melkein joka ikisestä mun lempibiisistä! <3)

Nightmare Before Christmas: This Is Halloween


I'm the "who" when you call, "Who's there?"
I'm the wind blowing through your hair
I am the shadow on the moon at night
Filling your dreams to the brim with fright

(Nightmare Before Christmas: This Is Halloween)


Panic! At the Disco: This Is Halloween


Vitamin String Quartet: This Is Halloween


Halloweenissa on mielestäni ennen kaikkea kyse huumorista - siitä että kujeillaan, palataan hetkeksi lapsen tasolle ja hullutellaan. Kun nyt olette tulleet tutuiksi tuon This Is Halloween -biisin kanssa, haluan esitellä teille ehkä parhaan kyseisestä biisistä koskaan tehdyn parodian. Hillywood Show'n sisaruksien osaamista ja huumorintajua ei vain toisinaan voi lakata ihmettelemästä!

Hillywood Show: Gagaween


Jos haluatte fiilistellä vielä lisää halloween-teeman äärellä, niin monien televisiosarjojen erikoisepisodien käsikirjoituksiin on aiheesta kirjoitettu. Tässä muutamia, jotka kannattaa katsoa:

- Täydelliset naiset, 4x06: Now I Know, Don't Be Scared
- Buffy - vampyyrin tappaja, 2x06: Halloween
- Buffy - vampyyrin tappaja, 4x04: Fear, Itself
- Vampyyripäiväkirjat, 2x07: Masquerade
- Pretty Little Liars, 2x13: The First Secret
- Pretty Little Liars, 3x13: This Is a Dark Ride
- Greyn anatomia, 4x5: Haunt You Every Day

Nuo ovat siis vain sellaisia, jotka olen itse nähnyt ja joita voin suositella. Wikipedia toki antaa mittavammankin listan jaksoista, joiden tapahtumat kietoutuvat halloweenin ympärille. Pakko nyt kuitenkin vielä mainostaa, että nuo Buffy-episodit on kyllä ihan hullun hyviä yksittäisinä tv-sarjajaksoinakin, eivät ainoastaan halloween-spesiaaleina, ja jos halloweenista nyt satutte enemmänkin intoutumaan, niin noiden kahden jakson kautta tähän amerikkalaisten hullutukseen on ihan hyvä lähteä tutustumaan. ;)

PS. Hii, huomenna alkaa NaNoWriMo! (lukekaa projektista lisää osoitteessa nanowrimo.org) Koska mulla tulee luultavasti oleen aika kiireistä mun romaanin kirjoittamisen kanssa, niin todennäköisesti en hirveästi ehdi postailla tänne.. Jätän tän paikan siis aikalailla noiden bloginpitäjäkolleegoideni hyvään huolenpitoon! Nähdään siis kuukauden päästä! ;D

Ei kommentteja: